1. От столетия с нея са обозначавани мистични теории и дори мистификации, създавани от най-различни автори. Традициите на ......................... са предимно юдейски, но от Ренесанса насам мислители, философи, психолози и окултисти се занимават много настървено с нея. Всеки един от тях извлича от тази сложна и неизчерпаема материя онова, което съответствува на неговите възгледи и търсения. Окултистите са привлечени най-вече от загадъчността, с която е забулена ТЯ, но те много добре разбират освен това, че основните Й постулати съвпадат с техните възгледи за света. Обща за НЕЯ и окултизма е представата, че всичко във Вселената е част от едно организирано цяло, което се управлява от тайни закони. Смисловият превод на думата от иврит е буквално:“полученото”, използва се повече като: “наследството”, “традицията”.

Отг. кабала


 1. ........................ е учението на Древна Индия за строителството и архитектурата в съответствие с енергийните процеси на Вселената и принципите за хармонизиране на човешкото общество. То обогатява съвременния дизайн с дълбочината на идеите и интерпретирането на формите и конструкциите.

Отг. Васту Шастра


 1. В китайската философия и метафизика са двете противоположни енергии, които се допълват взаимно. ...................... е тъмният, пасивен, женски елемент на упадъка и се свързва с нощта и Луната. ........................ е светлият, активен, мъжки елемент на развитието и се свързва с деня и Слънцето/

Отг. Ин и Ян


 1. С тези две думи древните китайци са означили различните естествени сили и енергии около нас, които се променят бързо. Този термин обхваща цялото многообразие на природни фактори в тяхното динамично равновесие. С намесата на човека това равновесие се променя и целта на ...................... е да възстановим хармонията на Енергиите в местата на обитаване на хората там, където тя е нарушена. В буквален превод означава “вятър и вода”.

Отг. Фънг Шуей


 1. Думата "........................" е с японски произход и се състои от два йероглифа. Първият се превежда като „универсална, космическа, всеобща” и символизира Висшето начало, Абсолюта, Създателя. Вторият - жизнена сила, жизнена енергия, на индийски е "прана". Или всъщност се счита за универсална, космическа, жизнена сила, която поддържа живота във Вселената. Тя обезпечава жизнеспособността на всички форми на живот.

Отг. Рейки


 1. .................. е древна индийска система за превантивна медицина. В превод означава “знание за живота”. Тя предлага начин на живот и хранене, спомагащ за поддържане на пълно физическо, психическо и душевно здраве, за постигане на активно дълголетие и за съществуване в хармония и баланс с околната среда. Целта й е да покаже как може да се променя човешкият живот, как може да се влияе върху него и как да се контролира така, че да не се допускат заболявания и да се увеличи продължителността на живота.

Отг. Аюрведа


 1. Мистично и аскетично отшелническо течение в исляма, възникнало през VІІІ в. на територията на Ирак и Сирия, разпространявано от Северна Африка до Северен Китай и Индонезия. През ХХ в. подложено на ограничения и забрани в редица ислямски страни. В превод “груба вълнена власеница”. Кое е това течение ?

Отг. суфизъм


 1. Една от шестте ортодоксални системи на индийската философия. Думата .................... има санскритския корен, който означава "свързвам", "съединявам", "прикрепям", "впрягам" - т.е. насочване и концентрация на вниманието с цел практикуване. Този корен означава и "съединение", "общение", т.е. истинското съединение на нашата воля с волята на Бога.

Отг. Коренът е “юдж” и е “йога”


 1. Това е най-известната награда за религия в света и е най-голямата годишна парична индивидуална награда, по-голяма от Нобеловата. Създадена е през 1972 г. и всяка година се връчва на личност за изключителни постижения в областта на религията и науката. Коя е тази наука ?

Отг. “Темпълтън”. Създадена е от Сър Джон Темпълтън


 1. “Чакра” на санскритски означава колело. В индуизма чакрите са енергийни възли в човешкото тяло. Съществуват седем главни чакри посочете някои от имената им:

Отг. а) коронна чакра - в горната част на главата, на темето

имена: санскритско име: сахасрара чакра. други имена: център на темето, хилядолистен лотос, седма чакра.

б) челна чакра - на челото, малко по-високо от веждите

имена: санскритско име - айна чакра. други имена: аджана, трето око, заповедна чакра, вътрешно око, око на мъдростта, шеста чакра.

в) чакра на гърлото - на височината на адамовата ябълка, между седмия шиен и първия гръден прешлен

имена: санскритско име - вижудха чакра. /вижудха - чист/ други имена – чакра на шията, център на ларинкса, пета чакра.

г) чакра на сърцето - на височината на сърцето.

имена: санскритско име - анахата чакра. други имена – аджана, сърдечен център, четвърта чакра.

д) чакра на слънчевия сплит - малко по-горе от пъпа, между 12 гръден и 1 поясен прешлен

имена: санскритско име - манипура чакра. други имена - слънчев сплит, пъпна чакра, трета чакра.

е) сексуална чакра - между петия поясен прешлен и кръстната кост

имена: санскритско име - свадистхана чакра. други имена – сексуална чакра, втора чакра, център на кръста.

ж) базисна чакра - между кръстната и седалищната кост

имена: санскритско име - муладхара чакра. други имена – коренова чакра, първа чакра.

 1. “НАМАСТЕ” е поздрав, който си отправят при срещи и раздели много последователи на различни източни учения. Знаете ли какво означава поздравът?

Отг. “Поздравявам божественото в теб”


 1. Религията в компютърния свят - Civilization IV - създадена от Sid Meier. Религията винаги е играла важна роля в геймплея на тази стратегия. В четвъртата част броят на вероизповеданията е сведен до седем. Кои са тези религии ?

Отг. християнство, ислям, будизъм, индуизъм, даоизъм, таоизъм и конфуцианство.