1. Как се казва дъщерята на Критския цар Минос, спасила Тезей от лабиринта?

2. Кой Бог в гръцката митология наричат още ДВУРОДЕН?

3. Те са деца на богинята Нощ - 2 братя и една сестра. Как се казва брата близнак на бога на съня Хипнос и на богинята на забравата Лета?

4. Названието на кое изкуство произхожда от общото наименование на деветте дъщери на Зевс и Мнемозина (богиня на паметта)?

5. Лето и Зевс са родители на 2 деца близнаци – дъщерята е Артемида, а сина ..................

6. С какви атрибути е изобразявана една от 9-те музи Ерато (любимата)?

7. Как Херакъл успял да прочисти оборите на цар Авгий (цар на Елида, син на Хелиос) които не били чистени повече от 30 г.?

8. Как Зевс похитил Европа - дъщерята на финикийския цар Агенор и я завел на остров Крит, от която имал 3 сина – Минос, Радамант, Сарпедон?

9. Пелей и Тетида са родители на ...................... На сватбата им богинята на раздора Ерида, единствена от боговете не била поканена и затова подхвърлила „Ябълката на раздора” с надпис „На най-красивата”. Предизвикала спор, който станал причина за ....................................................................(кой) решава спора в полза на ..................................(коя богиня)?

10. Кои са божествените родители на трите мойри – древногръцките богини на съдбата?

11. Той е син на речния бог Еагър, бог на едноименната река в Тракия, а майка му е Калиопа (музата на епическата поезия – хубавогласната) – Кой е той?

12. Афродита е жена на един от олимпийските богове и любовница на друг. Кои са те?

13. Каква е Касандра според древногръдската митология?

14. Коя нимфа от древногръцката митология била превърната в лаврово дърво?

15л Кой е построил двореца на цар Минос на остров Крит?