Коя е операта и кой е композитора?

1.  Сопраното е влюбено в тенора, женят се и им се ражда дете.  Тенорът се изнизва, жени се пак, този път за едно мецо-сопрано, което с цялата си наглост довлича на сцената и представя на сопраното.  На всичкото отгоре мецо-сопраното планира да вземе детето и обяснява на сопраното колко хубаво ще се грижи за него.  На сопраното не му остава нищо друго, освен да се самоубие, тенорът е измъчван от угризения, всички са потресени.


2.  Двама братя по кръв не знаят, че са братя.  Кашата я е забъркала жена от малцинствата, която е откраднала единия брат от люлката и го е отгледала като свой.  Сопраното отново е влюбено в тенора, заради когото се самоубива, а тенора пък го екзекутира собствения му брат, баритон.  Жената от малцинствата открехва баритона, че тенора му е брат и  тоз час пада бездиханна.  Баритонът е изпълнен с ужас.  Всички са потресени.


3.  Сопраното отново обича тенора, обаче този път тенора обича мецо-сопраното, което е от малцинствата и е непостоянно в чувствата си - първо ухажва тенора, после го зарязва и хуква след бас-баритона.  Тенорът, разкъсван от ревност убива мецо-сопраното.  Всички са потресени.

4.  Сопраното е разкъсвано между любовта си към тенора и любовта си към Родината.  Тенорът е разкъсван между любовта си към сопраното и дълга си към Родината.  Басът крои планове да ожени тенора за дъщеря си – мецо-сопрано, която е влюбена в тенора, но той не я обича.  Тенорът неволно предава Родината си, осъждат го на смърт, затварят го на тъмно, сопраното го чака в тъмното и от солидарност умира в ръцете му.  Всички са потресени.

5. Сопраното отначало не е влюбено в тенора, но тенорът е опитен сваляч и бързо-бързо я омайва.  Баритонът, баща на сопраното, иска да я предпази от злия тенор и поръчва убийството му на наемен убиец. Наемният убиец се навива да пощади тенора, ако друг го замени.  Сопраното облича мъжки дрехи и ляга под ножа на наемния убиец, който в чувал я доставя на баритона.  Извадена от чувала, тя издъхва в ръцете на баритона, той е сломен от мъка, всички са потресени.

6. Сопраното е лудо влюбено в тенора, а и тенорът я обича.  Тя е много ревнива.  Тенорът помага на един приятел - бас да се укрие, понеже е избягал от затвора.  Властта арестува тенора заради това и го тиква в затвора.  Сопраното убива баритона, който има към нея лъстиви намерения и отива да освободи тенора, когото малко по-късно екзекутират по изрична заповед на баритона, която той подло е дал преди да умре. Сопраното е отчаяно и слага край на живота си като скача от крепостта на замъка.  Всички са потресени.

7.  В този случай Сопрано 1 обича тенора и даже му е родила две деца.  Тенорът, обаче, се увлича от Сопрано 2. Сопрано 1 е бясна и обявява война на народа на тенора, който в същото това време е заловен на забранена територия, поради което е хванат и е осъден на смърт.  Сопрано 1, поради любовта си към непостоянния тенор, решава да се жертва и да изгори вместо него, като го призовава да се грижи за децата им. На тенорът любовта му към Сопрано 1 се възражда, като вижда колко тя го обича, та и той скача в огъня. Всички са потресени. Кой ще се грижи за двете деца остава загадка.

8. Сопраното обича Тенор 1 и тайно си разменят годежни пръстени, след което той заминава надалеч. Пишат си. Братът на сопраното – баритон, крои пъклени планове и чрез измама убеждава сопраното, че вече не е обичана и я принуждава да се омъжи за Тенор 2. На сватбата внезапно цъффа Тенор 1, започва да търси сметка на сопраното защо се омъжва за друг. Тя, като не може да му обясни, полудява и коли Тенор 2 в брачното ложе. След това умира.  Тенор 1 чува погребалния звън на камбаните, вади нож и се самоубива. Всички са потресени.

9. В тази опера се говори за един принц, тръгнал на път между царството на доброто и царството на злото.  По пътя е подложен на много изпитания, на които устоява и за награда получава ръката на красива девойка.  Твърди се, че арията на страшната повелителка на нощта, колоратурно сопрано, е вдъхновена от тъщата на композитора, която е дърдорела безспирно по време на гостуванията си при него.  Това е  единствената цяла ария, записана на 90-минутния диск с музика от Земята на „Вояджър”.

10. Тази опера е доказателство, че има и такива с щастлив край. Заради гадна случка в миналото, сопраното страда от андрофобия и трепе мъже наред.  Тенорът спечелва куиз, в който наградата е сопраното, но й дава шанс да се измъкне от уговорката.  Постепенно, обаче, сопраното се влюбва в тенора. Операта завършва с триумф на любовта, която е поооооо-силна от всиииииичко.  Междувпрочем, ария от тази опера е последното представяне на Лучано Павароти пред публика при откриването на Зимната олимпиада в Торино през 2006 г.