1/ „Скъпи ми............................,демокрацията е древногръцка шега ,основана на презумцията,че обикновените хора имат необикновени способности”казва............................(загубил скоро след това главата си)на ...........................,станал  6 години по-късно Лорд-канцлер.

2/ „Всеки си мисли,че Бог е на негова страна.А кой е на страната на Бог?”пита един от участниците в горния разговор,който е и пуритан.Кой?

3/Стара военна поговорка гласи: „В окопите няма........................................”

4/ „Ако няма Бог,всичко е позволено твърди ..................................................от романа на Достоевски „......................................”

5/ „А след 100-200 години хората ще бъдат щастливи и ще гледат на нас с насмешка и съчувствие”казват едно и също Вершинин и д-р Астров от пиесите на Чехов „.............................” и „..............................................”

6/ „Днеска хляб пека
утре пиво ще варя
Вдругиден ще доведа
на царицата детето
Колко чудно е това
Никой,че незнае –
............................се зова”.

Така пее джуджето с най-трудното за отгатване има на света в приказката на Братя Грим.
То бе второстепенен герой в Шрек 3 и дори лошият принц му сбърка името. Как се казва?

7/Те са ................................................................................................................и макар, че се зоват ...................................никога не свирят и не стигат до ..................................,а само побеждават разбойници и заживяват щастливо в една къща заедно.

8/Шарл Перо има приказка „Котаракът с чизми”, а Братя Грим –„Котарака .........чизми”

9/Той се казва Доджсън и е математик.Автор е на най-абсурдната и абстракна книга за деца (ако въобще е за деца).Коя е книгата и какъв е псевдонимът му?

10/Във филма „Земя на сенките”Антъни Хопкинс играе английски професор,влюбен в млада умираща американска писателка(Дебра Уингър).Неговият герой обаче е автор на на много нашумяла в последните години детска книга,филмирана успешно и с продължение ,което ще излезе всеки момент по кината .Кой е той и коя е книгата?