1.
В средновековния латински език  глаголът „paternostrare” имал две значения. Първото, религиозното е достатъчно очевидно, затова не питаме за него. А за второто можете да се досетите, особено ако имате предвид една известна фраза в българския език, съдържаща произхода на глагола. Какво е второто значение?
2.
В колчана на всеки самурай имало така наречена „фамилна стрела”, на която било написано името на война.  Тази стрела никога не се използвала съобразно с основното си предназначение. В съвременния свят използваме други предмети със същата цел. За какво е служела „фамилната стрела”?
3.
Японското правителство по време на Втората световна война не е разгласявало широко за тези случай, но те са факт. Например – жена убива двете си деца и се самоубива, за да даде шанс на съпруга си да изпълни мечтата си. Каква е била мечтата на мъжа?
4.
През 1812 г. Наполеон води война с Русия. Френският император така и не се решава да издигне във войната лозунга за освобождаване на крепостните. Оттам и популярността му сред руските селяни е „под нулата”, а много дори го смятат за предтеча на Антихриста.  В същото време обаче, по време на тази война много често се случвало /предимно вечер или нощем/ руски офицери да бъдат убити или ранени от своите си – руски – войници. Защо?
5.
По данни на статистиката Първият е бил роднина на Вторият в 44,3 % от случаите, стар познат в 28,5 % от случаите, а в 27,2% от случаите е слабопознат или непознат. Последната им среща в 40 % от случаите е била в жилище или общежитие, най-често между 18 и 23 часа. Кои са Първият и Вторият?
6.
В една книга с въпроси за куиз, изданена през 1999 г. имало куп глупави грешки. Според авторите например между Земята и Слънцето се намират Венера и Марс, въздухът може да се охлажда до минус 434 градуса по Целзий. Опитате да познаете къде според тях е измислено бойното изкуство самбо?    
7.
Eдна от главните забележителности на Севиля е катедралата, където почиват тленните останки на Христофор Колумб.  Ковчегът му е разположен малко необичайно. Намира се в ръцете на четири статуи, символизиращи Испания. Каква е причината за тази странна позиция на саркофага?

8.
През 1795 година първата електрическа телеграфна линия по системата на испанският инженер Франсиско Силва свързва Мадрид и Аранхуес. Станциите били свързани с около 30 проводника. Защо толкова много?
9.
Спартанските момчета, възпитавани в специални отряди, по „спартански”, били обучавани от малки в искуството да крадат. Въпреки това обаче, когато хванели някое в кражба го биели жестоко. Защо?
10.
Те съставляват повече от половината от населението на Земята,  изработват 2/3 от общото работно време на планетата,  но получават едва 1/10 от световния доход и владеят по-малко от  1/100 от световната собственост. Кои са те?