1.Какво наричаме Пангар

2.В кой български град е открит през лятото на 2005 г. Музей посветен на Магарето

3.3. Какво е общото между водопадите Виктория, Ниагара и Игуасу

4.Какво е Лонгоз

5.С какво име е известен на света математика Чарлз Лютуидж Доджсън (Charles Lutwidge Dodgson(27.01.1832-14.01.1898 ) Луис Карол е псевдоним на Чарлз Лютуидж Доджсън, роден на 27 януари 1832 в малкото село Дерсбъри, графство Чешир. Той е бил най-големия син на свещеника Чарлз Доджсън и Франсис Джейн Лютуидж. При кръщенето, както често се е случвало в тези времена, са му дали две имена: първото - Чарлз - в чест на баща му, второто - Лютуидж - в чест на майка му. По-късно, когато младия Доджсън започнал да пише хумористични стихове, той е избрал псевдонима си от тези две имена, подлагайки ги предварително на двойна трансформация. Отначало превел имената "Чарлз Лютуидж" на латински, откъдето се получило "Каролус Лудвикус". След това им сменил местата и превел "Лудвикус Каролус" обратно на английски. Получило се "Луис Карол". Така е възникнал псевдонимът, прославил Доджсън далеч зад пределите на неговата родина.

   Също като баща си Чарлз учи в Оксфорд, един от най-старите английски университети, но за своя специалност избира математиката. След завършване на курса той получава покана да остане в университета. През есента на 1855 г. е назначен за професор по математика към колежа на Христовата църква. По стара традиция на преподавателите в този колеж се поставяло условието да приемат свещенически сан и да дадат обет за безбрачие. Ако пожелаят да се оженят, то трябвало да напуснат колежа. Доктор Доджсън (така го наричали приятелите и учениците му) приел тези условия. Той даже започнал да се готви за приеманено на свещенически сан, но се отказал по средата. Боял се, че посвещаването ще му върже ръцете, а главно, че ще се наложи да се откаже от любимите си занимания - писане на хумористични стихове, посещение на театър (който той страшно харесвал) и фотографията. Всички тези светски занятия тогава се считали неподобаващи за свещеник.

   Скоро в Оксфорд свикнали с облечената в тъмни дрехи фигура на доктор Доджсън. Той бил ексцентричен и затворен човек. Най-комфортно се чувствал сред деца, особено малки момиченца, в чиято компания обичайното му заекване изчезвало.

   Неговото най-известно произведение е "Алиса в страната на чудесата" ("Alice in Wonderland", публикувано през 1865 г.), написано за забавление на Алиса Лидъл, дъщеря на декана на Христовата църква, последвано от "Алиса в огледалния свят" ("Through the Looking Glass"), което се появява през 1872 г. През 1869 г. той публикува "Phantasmagoria and Other Poems", интересен сборник, включващ тринайсет хумористични и тринайсет сериозни поеми; през 1876 излиза дългата безмислена поема "The Hunting of the Snark"; през 1885 се появява "A Tangled Tale", предвидена да провокира интереса на децата към математиката.

   Освен фотографията, театъра и писането, доктор Доджсън имал още една страст - подобно на Белия Рицар, той непрекъснато изобретявал разни неща. Някои от изобретенията му са повторени след години от други хора и намират ширко приложение. Той изобретил шахмат за пътешественици, в който фигурите се закрепвали с малки штифчета, съответстващи на дупките върху дъската; приспособление за писане в тъмното; методи за проверка делението на 17 и 19; мнемонични методи за запомняне на поредица от цифри (самият той е запаметил с тяхна помощ "пи" до седемдесет и първия знак!) и много други.

   Чарлз Доджсън умира на 14 януари 1898 г. в Гилфорд, където е заминал при сестра си за коледната ваканция. Там е и погребан. На гроба му има обикновен бял кръст.

6.Всички знаем, че анимационниа баща на тримата глупаци е Доньо Донев, а кои е техният литературен баща

7.Какво е другото име на испанския танц  „Двойна стъпка”

8.Колко разновидности има валсът и кои са те?

9.Коя годишнина от Сватбата се нарича „ДЕН НА РОЗАТА”

10.Кои са ДРАГОМАНИН

11.Какво гениално откритие направил през 1824 г. английския зидар Джон Аспен

13.Коя шотландска национална игра е била олимпийски спорт от 1900-1920 г.

14. Какъв вид е змията в емблемата на фармацията

13.Как се нарича годината, с която завършва дадено столетие

14.Конят на Дон Кихот се казва Русинант, а как се казва магарето на Санчо Панса

15.В кой спорт Номерата на фланелките на съзтезателите започват от 4 нагоре

16.Като разглеждал зъбите на една змия древния грък Талос му хрумнала идея и той изобретил един инструмент кой е той

17.Как са наричали древните гърци  и римляни амфитеатрална сграда с покрив и добра акустика

18.Какво основава ЖАн Анри Дюнан

19.Какво означава СТОЖЕР

20.Какво означаява АХЧИЯ

21.На териториата на коя държава имат над 100 активни действащи вулкана

22.Какво е другото име на саламандъра

23.Коя част от човешкото тяло тежи най-много

24.Каква статуя  има във фонтана пред Народния театър и на кого е ?

25.Къде се намира древния  тракийски град СЕВТОПОЛИС