1. От столетия с нея са обозначавани мистични теории и дори мистификации, създавани от най-различни автори. Традициите на ......................... са предимно юдейски, но от Ренесанса насам мислители, философи, психолози и окултисти се занимават много настървено с нея. Всеки един от тях извлича от тази сложна и неизчерпаема материя онова, което съответствува на неговите възгледи и търсения. Окултистите са привлечени най-вече от загадъчността, с която е забулена ТЯ, но те много добре разбират освен това, че основните Й постулати съвпадат с техните възгледи за света. Обща за НЕЯ и окултизма е представата, че всичко във Вселената е част от едно организирано цяло, което се управлява от тайни закони. Смисловият превод на думата от иврит е буквално:“полученото”, използва се повече като: “наследството”, “традицията”.

 2. ........................ е учението на Древна Индия за строителството и архитектурата в съответствие с енергийните процеси на Вселената и принципите за хармонизиране на човешкото общество. То обогатява съвременния дизайн с дълбочината на идеите и интерпретирането на формите и конструкциите.

 3. В китайската философия и метафизика са двете противоположни енергии, които се допълват взаимно. ...................... е тъмният, пасивен, женски елемент на упадъка и се свързва с нощта и Луната. ........................ е светлият, активен, мъжки елемент на развитието и се свързва с деня и Слънцето.

 4. С тези две думи древните китайци са означили различните естествени сили и енергии около нас, които се променят бързо. Този термин обхваща цялото многообразие на природни фактори в тяхното динамично равновесие. С намесата на човека това равновесие се променя и целта на ...................... е да възстановим хармонията на Енергиите в местата на обитаване на хората там, където тя е нарушена. В буквален превод означава “вятър и вода”

 5. Думата "........................" е с японски произход и се състои от два йероглифа. Първият се превежда като „универсална, космическа, всеобща” и символизира Висшето начало, Абсолюта, Създателя. Вторият - жизнена сила, жизнена енергия, на индийски е "прана". Или всъщност се счита за универсална, космическа, жизнена сила, която поддържа живота във Вселената. Тя обезпечава жизнеспособността на всички форми на живот.

 6. .................. е древна индийска система за превантивна медицина. В превод означава “знание за живота”. Тя предлага начин на живот и хранене, спомагащ за поддържане на пълно физическо, психическо и душевно здраве, за постигане на активно дълголетие и за съществуване в хармония и баланс с околната среда. Целта й е да покаже как може да се променя човешкият живот, как може да се влияе върху него и как да се контролира така, че да не се допускат заболявания и да се увеличи продължителността на живота.

 7. Мистично и аскетично отшелническо течение в исляма, възникнало през VІІІ в. на територията на Ирак и Сирия, разпространявано от Северна Африка до Северен Китай и Индонезия. През ХХ в. подложено на ограничения и забрани в редица ислямски страни. В превод “груба вълнена власеница”. Кое е това течение?

 8. Една от шестте ортодоксални системи на индийската философия. Думата .................... има санскритския корен, който означава "свързвам", "съединявам", "прикрепям", "впрягам" - т.е. насочване и концентрация на вниманието с цел практикуване. Този корен означава и "съединение", "общение", т.е. истинското съединение на нашата воля с волята на Бога.

 9. Това е най-известната награда за религия в света и е най-голямата годишна парична индивидуална награда, по-голяма от Нобеловата. Създадена е през 1972 г. и всяка година се връчва на личност за изключителни постижения в областта на религията и науката. Коя е тази наука?

 10. “Чакра” на санскритски означава колело. В индуизма чакрите са енергийни възли в човешкото тяло. Съществуват седем главни чакри посочете някои от имената им:

 11. “НАМАСТЕ” е поздрав, който си отправят при срещи и раздели много последователи на различни източни учения. Знаете ли какво означава поздравът?

 12. Религията в компютърния свят - Civilization IV - създадена от Sid Meier. Религията винаги е играла важна роля в геймплея на тази стратегия. В четвъртата част броят на вероизповеданията е сведен до седем. Кои са тези религии ?