1.Главният Европейски потребител на този зеленчук е Франция, но той има празник в германския град Бюхенау, където през пролетта на него е посветен специален фестивал. Кой е зеленчукът?

2.Националният кулинарен фестивал на тази северна страна е с особен регламент – събират се готвачи от цял свят, които никога не са готвили местните ястия. Задачите си получават непосредствено преди конкурса, след което за половин час трябва да направят покупките си като използват само местни продукти. За готвене се отделят 3 часа. Накрая зрителите оценяват достойнствата на кулинарните шедьоври. Коя е страната?

3.“Празникът на първата .........................”. Тази риба е сезонна и се появява около бреговете през май и юни. Най-популярни са празниците в Португалия, като щафетата преминава от градче в градче по цялото крайбрежие. Местните жители излизат по улиците, включват се в празничните меси и отците благославят първия улов. Коя е рибата?

4.Този зеленчук е честван във Ваймар, на о. Мадейра и в Португалия. Фестивалът се организира през октомври и най-важната задача на всеки гост е да хапне от него, без да се изцапа. Зеленчукът се пече на открит огън и покрит с чернилка и потънал в мазнина се предлага в керемида (за повече колорит).  Кой е зеленчукът?

5.Едно от най-скъпите растения в света, популярно най-вече във Франция, има специален празник в гр. Алба. С Алба обаче спори италианският град Акуаланя, тъй като техният местен сорт е признат за еталон.  Друг италиански град – Сан Миниато – се гордее, че там е открит най-едрият екземпляр от растението, тежащ 2,5 кг. Кое е растението?

6.През октомври в този град се организира “Седмица на вкуса”. Готвачите изнасят кулинарни уроци в училищата. Собствениците на ресторанти устройват майсторски школи и дегустации и обявяват специални цени за студенти и деца. Кой е градът?

7.Традиционен е ”Фестивалът на ………………………….. “ в Като Неврокопи, Гърция, с дегустация на оригинални местни специалитети.

8.Един наш град се свързва до такава степен с направата на една напитка, че е съвсем естествено да има специален празник на плода й с кулинарен конкурс за ястия от него и конкурс за най-добра напитка, както и демонстрация на майстори за приготвянето й. Кой е градът, а напитката?

9.Популярен ежегоден фестивал се провежда в Мюнхен, Германия, традиционно в края на септември. Фестивалът се е провел за пръв път на 12 октомври 1810 г. На какво е посветен?

10. В Перуджа се провежда най-големият европейски “Фестивал на...........................”. Мястото не е избрано случайно – там се намира най-голямата в Италия фабрика за този хранителен продукт и фестивалът е идея и се организира от директора й.

11. В градчето Ел Рино, САЩ, ежегодно се провежда “Фестивал на............................”

12. От този зеленчук могат да се приготвят супи, суфле, бухти, пица, торта, но за нас е по популярен в десерти. Най-големият фестивал е в Бостън - по повод Деня на Вси светии. На какво е посветен той?

13. В английското градче Уейкфилд, графство Йоркшир, отбелязват началото на пролетта с “Фестивал на ...........................”  Различни сортове и блюда (дори и напитки) от този зеленчук са представени там, тъй като най-големите плантации от този зеленчук са в този район. Интересно е, че и до днес се спазват старинните традиции за отглеждането му - в парниците няма осветление, защото се смята, че ярката светлина вреди на растението, и реколтата се събира на свещи.