0,5 точки за писателя + 0,5 за името на поне две негови произведения

1/Toй е най-младият Нобелов лауреат за литература (1907 г.) – като получава наградата на 42-годишна възраст. След Първата световна война, в която загива единственият му син, мирогледно творческата доктрина на писателя рязко се променя. Масонската му принадлежност е ярко изразена в повечето му творби.
Първия си стихотворен сборник „Училищна лирика“ издава в Индия, когато е на 16 години.

2/По време на Първата световна война едва 18-годишен  Паул заминава доброволец на фронта, където е ранен от снаряд. След края на войната, сменя различни служби, и именно тогава започва да пише и да публикува разкази.През 1933г. нацистите публично изгарят романите му и публикуват пропаганда, в която се твърди че помага на френски евреи и истинското му име е Крамер.През 1943г. по-малката му сестра , Елфрида, бива осъдена и екзекутирана с брадва от нацисткото правителство.

3/ Носител на Нобелова награда за литература (1954). При завършването на средното си образование през 1917, работи шест месеца като репортер за “The Kansas City Star” (канзаска звезда). След това се записва доброволец и става шофьор на линейка в Италия по време на Първата световна война. През 1918 претърпява сериозно нараняване в крака и е награден два пъти от италианското правителство.
На 2 юли1961 се самоубива с любимата си пушка в дома си в Кетчъм, Айдахо.

4/ Роден в Чикаго,  …….        заминава за Англия през 1895, когато родителите му се развеждат. През 1907 приема британско гражданство и работи за Адмиралтейството, а след това като журналист. По това време той публикува стихове в късноромантичен стил. Връща в САЩ през 1912 и учи за счетоводител. През 1917 се записва в канадската армия и воюва във Франция. След примирието се премества в Лос Анжелис. През 1932 вече е вицепрезидент на петролна компания, но губи добре платената си работа, поради алкохолизъм. През 1939 излиза първият му роман (Големият сън)

5/Мери Уестмакот е английска писателка, авторка на многобройни разкази, повести, романи и драми. Това не е истинското и име, но тя подписва с това  име 7 нейни романа.
Учи пеене в Париж, работи като медицинска сестра. Прекарва цялата Първа световна война във Франция. Първият си  роман пише през 1917 г (“Тайнствената афера в Стайлз”). Следва традициите на Едгар Алан По, Артър Конан Дойл и Честъртън.

6/Роден в Бостън, Мазачузетс на 19 януари1809г. Син е на актьорите Елиза и Дейвид. Баща му умира преди той да се роди. Когато е на 3 години, умира и майка му, а малкият е осиновен от Джон Алън — богат търговец на тютюн. Записва се да учи в Университета на Вирджиния, но изкарава там само 1 година. Скарва се е осиновителя си и постъпва в армията под името Е. Пери. Същата година написва първата си книга. След 2 години служба, получил чин главен сержант, той напуска армията. През 1829 публикува втората си книга „Al Aaraf“. По това време се сдобрява с Джон Алън и той му помага да получи назначение във Военната академия Уест Пойнт. Там обаче той системно не се подчинява на заповеди и е уволнен. След тази случка, осиновителят му се отрича от него завинаги.
На 3 октомври 1849г. е намерен в безпомощно състояние на улицата. Четири дни по късно на. рано сутринта той умира в болницата. Той така и не идва в съзнание, за да каже как се е озовал там в това състояние и с чужди дрехи на гърба. Причината за смъртта му не е изяснена.