Във всеки от следващите текстове има фактическа грешка. Открийте я.


1. През 1798, за да удари Британската търговия на изток, Наполеон организира поход  и успява да завземе Египет, който тогава е под управлението от Турция. Флотата му обаче бива разгромена от британския адмирал Хорацио Нелсон край бреговете на Абу Кир в близост до делтата на Нил, и французинът бил принуден да остане в Египет, а остатъците от флотата му се изтеглят от Средиземно към Червено море. В Египет Наполеон се заема с премахването на  феодализма и осигуряването на елементарни човешки права. Френските учени и историци, които Наполеон взел със себе си, започнали внимателно изучаване на историята и културата на Древен Египет, чиито проучвания по-късно били издадени и послужили за основа на египтологията. През 1799 бъдещият император не успява да завземе Сирия, но спечелва грандиозна победа над турците.2. Първият космически апарат изследвал Меркурий е Маринър 10 на НАСА през 1974–75 г. Апаратът използва гравитацията на Венера за да нагоди скоростта си и да достигне първата планета. Това е първият космически апарат, който използва гравитационно подпомагане. Маринър 10 прави първите снимки на Меркурий от близо като успява да заснеме само 45% от релефа заради късият си орбитален период и силните бури бушуващи на повърхността. На снимките се забелязва, че Меркурий е осеяна от множество кратери, както и от стръмни скални откоси, чието наличие се обяснява с изстиването и последвалото го свиване на голямото желязно ядро на планетата.3. Мондиал - 1962. Чили.  Финал. Бразилия - Чехословакия 3-1 (1-1).
17 юни 1962 г. Сантяго. Стадион “Национал” - 68700 зрители.
Главен съдия: Н. Латишев (СССР).
Голмайстори:
Масопуст, 15 мин. (0:1).
Амарилдо, 17 мин. (1:1).
Зито, 69 мин. (2:1),
Вава, 78 мин. (3:1).
ж.картони – Д.Сантос /Бр./; Новак, Тихи /Чех./

Бразилия: Жилмар, Н.Сантос, Д.Сантос, Мауро(капитан), Зито, Зозимо, Гаринча, Диди, Вава, Амарилдо, Загало

Чехословакия: Шройф, Тихи, Поплухар, Новак (капитан), Плускал, Масопуст, Кадраба, Шерер, Поспихал, Квашняк, Елинек4. Същата вечер в Рим пристигна вестта, че големи части от новосформираната северна армия са преминали на страната на бунтовниците и са положили клетва пред претендента за властта Галба. Когато получи съобщението, Император Нерон седеше на трапезата. Той го накъса на парчета, обърна масата и строши двете си любими чаши на които изкусно бяха изработени златни релефи, пресъздаващи сцени от "Одисеята". С гневни слова той изгони гостите си като в лудостта си ги замеряше с портокали и ананаси. След като стоя известно време сам, нареди да повикат Локуста - една жена, която в списъците на императорското домакинство се водеше като управителка, ала на никого не бе съвсем ясно с какво се занимава. Императорът все още не вярваше, че е заплашено сериозно неговото господство или дори животът му. Той се заключи за два часа и нахвърли една реч, която възнамеряваше да държи на форума, за да оправдае пред римляните своето управление. След като стори това, той събра около себе си своите приятели, за да им прочете речта. За негово учудване в Сервилианските градини го бяха последвали само малцина от онези, които бе призовал.


5. Времето беше ясно и свежо, и пътят не му тежеше. Стигна до язовира и си избра големия завой до стената, където някога бе хващал най-едрите риби. Докато набучваше царевицата на двете куки, едната се счупи и му остана да се надява почти единствено на късмета си. Заметна, подложи чувалчето, което си носеше вместо столче и седна. Водата бе спокойна и все още доста студена. Пролетта тази година малко позакъсня и ако рибата си седеше заровена още в тинята, нямаше да хване нищо. Слънцето бавно надигна чело и топлинката му започна да се усеща. Дива патица полетя с шумен кратък крясък от тръстиките и се скри зад хълма, като ехото от квакането й остана да се носи над клисурата. Засега не кълвеше нищо. Загледан без мисъл във водата, дядо Горан не усети как стана обяд. Беше му толкова хубаво да се припича тук на спокойствие, че реши тия дни да дойде пак.


6. Вечерята на Пасха включва някои символични за евреите елементи: печено агне, горчиви треви, безквасен хляб, четири чаши вино, които се пият в точно определени моменти и ритуално измиване на ръцете. Допълнително на трапезата присъстват и гефилте (риба, пълнена с безквасен хляб и рибена кайма), печен заек, хрян, харосет (настъргани ябълки, орехи, канела и вино). По време на празничната вечеря на масата се слагат най-красивите съдове и сребърни прибори. След първата чаша вино се разказва историята на Изхода и тогава следват част от хвалебния химн (Халел) и втората чаша. По-нататък е символичното разчупване на хляба, третата чаша вино и се довършва хвалебния химн като се изпива четвъртата чаша.


7. Из хрисовул на Император Василий II /наречен още Българоубиец/ в точен превод от гръцки: “В различни времена човеколюбивият Бог е дарявалъ на Византия велики и безбройни блага, но всичките тях превъзхожда съединението на властта на българите с властта на ромеите под единъ ярем. Поради туй ние утвърдихме благочестивейшия монах Иоана да бъде архиепископъ на България и ръководителъ на делата на архиепископията.
И тъй като той помоли да опръделим писменно клириците и париците, които трябва да служатъ на църквата на неговата епархия, и (на подведомствените) му епископи, ние му
 дадохме настоящия сигилии на нашето царство.
С него ние заповядваме, самият архиепископ да има в градовете на своята епархия, т. е. въ Охрид, Преспа, Мокра и Кичево, 40 клирици и 30 парици”.