1/Джером К. Джером е велик писател.Какво е обаче презимето му,известно като К.?

2/Уилям Тъкъри ,авторът на „Панаир на суетата”,има още по-интерсно второ име.Какво е то?

3/Само двама души са печелили „Букър” по два пъти,като никои от тях не е британец.Единият е австралиец/Кели/, а другият има и Нобелова награда.
Как се казва и какъв е по националност?

4/Заглавието на тази книга е взето от стихотворение на Джон Дън.Авторът е американец,изключително популярен в България , с трагична съдба.Сюжетът е от испанската гражданска война. Как е заглавието й?

5/Заглавието на тази книга преповтаря първите строфи на една от най-известните трагедии на Шекспир.Авторът е също много популярен в България американски писател. Сюжетът се върти около един порядъчен,скромен ,честен и средностатистичестки човек, навлязъл в 40 те си години,който решава да извърши обир.Как се казва книгата?

6/ „Апокалипсис сега” е свободна екранизация по „Сърцето на мрака”/има и филм по оригиналната книга с Тим Рот и Джон Малкович в ролята на Курц/.Как се казва авторът й и какъв е по народност?

7/Тази година Нобеловата награда за литерарура беше присъдена на Льо Клезио-снобски,скучен и нечетаем французин.Миналата година обаче лауреат беше една изключителна жена. Коя?

8/Холдън Колфийлд е нарицателно име в американската литература. От кое произведение е герой?

9/Той е най-добрият криминален писател на Америка след втората световна война.Филмиран е многократно/има и уестърн с Пол Нюман по негова книга/,включително от Стивън Содърбърг и Куентин Тарантино /единственият му филм не по негов сценарий/.Тарантино държи и правата на „Смъртоносен изстрел”,но най-вероятно ще продуцира, а ще режисира Джон Мадън./става дума за индианец-наемен убиец/.Кой е писателя?

10/П.Г.Уудхаус и неговият герой Бърти Устър/не Джийвс/.
Какво се крие зад П.Г. и какво е истинското име на Бърти? За П.Г. цяла точка :)